Tilbake

Trøffel, kjøkkenets diamant!

Trøffel er som kjent for sin evne til å løfte et hvert måltid fra godt til vidundelig. Dette trenger du å vite om trøfelen! 


Inspirasjon: Matlykke 


Trøffel er en sopp man finner under jorden i høytliggende skogområder i Syd-Europa. Ekte trøffler er en gruppe underjordiske, knollformende sopper som vokser på røttene til visse tresorter. Noen av artene er matnyttige og blir ansett som en delikatesse, og kan være svært kostbare. Nesten all trøffel som omsettes kommer fra Italia og Frankrike. I Norge vokser arten hjortetrøffel, men har ikke stor matverdi. Trøffelen smaker aller best nå på høst og vinterårstiden.

For å finne trøfler brukes såkalte trøffelhunder som er trent opp til formålet. Tidligere var det vanlig å bruke griser, siden disse dyrene har en utpreget kjærlighet for kullinariske smaksopplevelser. En god trøffelhund kan oppdage trøfler en halv meter under jordeoverflaten. 

Trøfelen bør oppbevares på riktig måte. Her er noen tips!

- Pakk den ferske trøfelen i papir og oppbevar i en tett beholder. Skift papir på trøfelen hver dag.

- Oppbevar mørkt i 0-2 grader gir holdbarhet på 12-14 dager. 

- Jord skal ikke fjernes fra trøfelen før rett før bruk. Jorden beskytter mot mikroorganismer og hindrer smaksforringelse.

- Før tilberedning børstes trøflene rene med en myk børste og legges deretter i bløt i lunkent vann i noen få minutter.

- Skal du kjøpe trøffelolje, kjøp den minste flasken. Trøffelolje blir gjerne harsk etter en stund.

 

Tilberedning av trøffel:

- Trøffel brukes gjerne i retter med liten egensmak som risotto, pureer og retter av egg, fisk, kamskjell, pasta, poteter og grønnsaker. 

- Hvit trøffel skal alltid spises rå, den høvles bare over maten ved bordet foran gjestene.

- Sort trøffel trenger litt varmebehandling for å få frem aromaen. 

- Preservert trøffel fungerer ikke i alle oppskrifter. Den beste måten å bruke den på er med egg, fløte i smør og i béchamelsaus.


Trøffel frites

Trøffelmajones

Trøffelmajones er en enkel og rask måte å heve smaken på et måltid og egner seg godt til for eksempel frites, hamburger og til pizza. 


En pastarett med kremsuas og revet trøffel er den perfekte nybegynnerretten. Bruk helst fersk pasta. Finhakk litt av trøffelen og ha i sausen. Resten legger du over den ferdige pastaretten i tynne, tynne skiver. 


Nydelige trøffler får du kjøpt hos Matlykke.