Tilbake

Ny grill? Dette bør du tenke på

Når du skal kjøpe ny grill, og ønsker å gjøre en god investering bør du ført og fremst kartlegge ditt eget behov. Vi hjelper deg gjennom prosessen, og gir deg noen punkter du bør tenke igjennom slik at du velger riktig grill for deg.


 

Å vite hva man har tenkt å lage på grillen, er ofte et veldig godt utgangspunkt å starte med når du skal kjøpe ny grill. De fleste griller kan i praksis brukes både til grilling og røking. Til kullgrillen tilsetter du røken på rist, i beholder eller direkte på brikettene. I gassgrillen kan du også legge røken direkte på grillristen, i innebygd eller separat beholder.
Du har sannsynligvis hørt begrepene direkte og indirekte grilling. Dersom du ønsker å bruke grillen til langtidssteking er det derfor viktig at du velger en grill som fungerer godt for indirekte grilling. 

 

Kullgrill eller gassgrill?

Hvis du ikke har bestemt deg om du vil ha gassgrill eller kullgrill er det neste spørsmålet du må stille deg hva som vil få deg til å grille oftest. En gassgrill er en ganske ukomplisert affære. Den er lett å tenne og blir raskt varm. Samtidig er det lettere å justere temperatur, noe som også fører til en mer jevn temperatur. Kullgrillen tar litt lenger tid å tenne og få grillklar. Allikevel er det mange som sverger til kullgrill da kullgrillen gir deg en annen type grillopplevelse?- og den helt fantastiske, autentiske grillsmaken?hver eneste gang. Mens gassgrillen er avhengig av at mekanikk og ofte elektronikk fungerer, er kullgrillen en traver som alltid stiller til start bare den får riktig brensel.

 

Stor eller liten grill?

Når du har bestemt deg for enten gassgrill eller kullgrill, må du finne ut hvor stor grill du skal ha. Hva har du plass til, og hva skal du stort sett bruke grillen til? Det kan være lett å se mat over en hel grillflate og tenke økonomi i oppbevaring av grillen. Samtidig er det også viktig å tenke på at det kan være anledninger hvor du skal dele denne flaten i 2, med en direkte sone og en indirekte sone. I slike tilfeller bør grillen ofte derfor være større enn du tror.
Dersom du ønsker å grille en hel kylling på indirekte varme er 57cm et minimum. Med grillflate på 57cm har du uten problemer plass til mat for 4-5 voksne. For gassgriller bør man se på antall brennere. En kan si at funksjonaliteten øker med antall brennere. En gassgrill med 3 brennere nærmer seg som oftest kullgrillens 57cm i flate. Skal du grille pølser eller hamburgere til deg og en person kan 2 brennere fungere fint, men skal du lage mat til flere vil det være en fordel med flere brennere og større grillflate. ?

 

Grilling i parken?

Hvis du primært skal bruke grillen i parken, eller ønsker gode mobile grillopplevelser finnes det gode piknikgriller som er stødige og med gode konstruksjoner for både gass og kull. Fordelen med gassgrillen er at den blir raskere kald, gir mindre avfall og er enklere å bære med hjem. Å legge igjen kull i parken er ikke kult.

 

Store hjul hvis grillen skal flyttes på

Dersom grillen må flyttes på ofte kan hjulene bli en viktig faktor for deg. Selv om mange griller har hjul er det ikke sikkert de egner seg til mye flytting før de blir slarkete. Sjekk derfor at den er stødig i konstruksjonen, har gode håndtak og at ikke leddene gir for mye etter når du skubber litt i den. Og hvis den skulle bli litt slarkete, kan den strammes? Alle griller må nemlig strammes opp fra tid til annen. Stødighet i konstruksjon er ofte noe som reflekteres i prisen.

 

Grill med lokk 

Ønsker du å lage god, variert grillmat, bør grillen ha lokk. Pølser, hamburgere uten ost og entrecote kan fint grilles uten lokk, men ønsker du et bredere repertoar anbefales lokk. Det finnes mange store griller som ikke har lokk, som tønnegriller, men de blir som spesialgriller å regne og  holdes utenfor denne guiden. 

 

God hjelp og viledning i jakten på den rette grillen får du hos Jernia Gleditsch Fargehandel i Sandefjord. 

                  

Kilde: www.jernia.no