Tilbake

Når mobilen trenger førstehjelp

Din trofaste følgesvenn glipper på ulykksalig vis ut av hendene dine, dundrer mot bakken, selvsagt med «feil» side vendt ned.

Du forsøker febrilsk å gripe tak i den før skjermen får et brutalt møte med den beinharde asfalten. Men du rekker ikke frem i tide, og mobilens fasade smadres til det nesten ugjenkjennelige.

Tekst: Irene Ølstørn


 Mist imidlertid ikke motet! For dette betyr nemlig nødvendigvis ikke at du må skilles fra din digitale «bestis» og gå til innkjøp av en ny. 

– En telefon kan være rimelig ødelagt og se helt ubrukelig ut, men så lenge hovedkortet ikke er skadet kan alt rundt dette byttes ut. Vi bytter også knapper og ladekontakt til batteri. Telefonen vil da se helt ny ut igjen, forteller Roger Ness i Nematech.
– Med nettbrett fungerer det på samme måte, så lenge den viktigste komponenten er i god stand, legger han til.

 


Kan overleve «drukning»
Som de fleste av oss nok har fått erfare både en og to ganger, er de aller fleste smarttelefoner uforenelige med det våte element. Men er ulykken først ute, finnes det likevel håp for gjenopplivning.
– Vannskader er veldig ofte «fiksbare» –  hvis telefonen blir levert inn til meg med én gang. Det spørs litt på alvorlighetsgraden også. Har den vært helt under vann, så er det som regel ikke noe jeg kan gjøre, men har man vært kjapp med å få den opp av vannet så kan det gå greit. Det er vanskelig å si noe helt konkret når det kommer til vannskader, her må man bare få åpnet opp mobilen og prøve seg fram, med for eksempel et nytt batteri, sier mobilekspert Ness.

 


Selfies på stranda

Mobilen er med oss overalt, stranden er sågar intet unntak. Her drar vi den frem for å bildedokumentere både bading, soling og bikiniskille. Med vann og sand på alle bauger og kanter er risikoen for å påføre telefonen, både kosmetiske og mer alvorlige skader, stor.
– Det finnes vanntette poser man kan ha telefonen inni når man er stranda, slik at man kan unngå sand og sprutskader. Det finnes også deksler som dekker hele telefonen og gjør den vanntett ned til et par meters dybde – en grei innvestering om man er mye i nærheten av vann, påpeker Roger Ness. 


Nematech AS holder hus i Bjerggata 7.