Tilbake

Hvordan velge gardin

Når tiden er inne for å skaffe seg gardiner er spørsmålene ofte mange. Hvilken farge skal jeg velge? Skal jeg velge gjennomsiktig eller lystett gardin? Hvor lange skal en gardin være? Hvordan skal jeg tilpasse gardinen slik at den passer rommet og vinduet best mulig? Hvilke oppheng skal jeg bruke? Kid har lang erfaring med gardiner og gir deg tips til hvordan du kan velge den rette gardinen tilpasset ditt hjem.


Inspirasjon: KidFargevalg
Fargene vi velger å omgi oss med gir en personlig vri på interiøret og sier noe om stilen vår. Nå er det lov å leke seg mer med farger, og kombinasjonene er mange. Den kjølige skandinaviske stilen beveger seg mer mot glade og varme fargetoner. Noen har allerede hoppet på fargetrenden og malt om vegger og tak, men man kan fint innlemme noen av fargene i et typisk skandinavisk hjem for å skape en lunere stemning.

Når du skal velge gardin er det greit å starte med og finne ut hvilken farge som kan fungere. Gardinene bør harmonere med resten av interiøret. De kan tones inn så de går i ett med veggene, eller de kan være en spennende kontrast. Tenk gjennom hvordan gardinene står i stil med fargen på veggene og det øvrige interiøret i rommet.

Det er også mulig å motta god kjøpshjelp i Kid-butikkene. Ta med farge- eller tapetprøve, en pute fra sofaen og kanskje en prøve av parketten til butikken. På denne måten har ekspeditøren et godt utgangspunkt for å hjelpe deg å velge den rette gardinen som passer perfekt til ditt rom. Ulike tekstiler endrer farge ut fra lyset rundt seg, og belysning i butikk er sjelden lik lyset i hjemmet ditt. Det kan derfor være en idé å kjøpe med seg to ulike nyanser, for å teste hvilken som fungerer best hjemme hos deg. 

Lystett og florlett
Ulike tekstiler har ulik tetthet. Det er derfor viktig å ta stilling til om du ønsker å stenge lyset ute eller om det er nettopp lyset du ønsker å tilføre et rom. I et rom der man jobber på skjerm eller ser på tv kan det være godt å slippe gjenskinn på skjermen. I det tilfellet vil en lystett gardin være å foretrekke. Disse gardinene er ofte tykke og bidrar til et lunt og trivelig inntrykk i tillegg har de lyddempende effekt. Lystette gardiner er også å foretrekke på soverommet. Florlette gardiner passer gjerne i rom der man ønsker å bringe lyset og naturen inn. Vi ser en tendens til att flere velger å kombinere tykke og tynne gardiner. Det er praktisk og skaper et eksklusivt inntrykk.


 

Kort eller lang gardin
En klar interiørtrend er lange gardiner som henger tungt ned langs vinduene og flyter ut over gulvet. En gardinlengde som avslutter rett over gulvet er praktisk og mange velger denne løsningen. Det er i så fall viktig å velge lange nok gardiner og evt. legge opp i etterkant dersom de blir for lange.

Velger du en lang gardin som brer seg utover gulvet er dette med på å skape en lun og innbydende atmosfære i rommet, men noe ekstra støv der gardinen hviler på gulvet må nok påberegnes.

I enkelte tilfeller er det nødvendig å velge en gardin som avslutter ved vinduskarmen. Dette gjelder gjerne der man har et møbel som står foran vinduet slik at den nederste delen av gardinene uansett ikke synes, eller der en panelovn er montert under vinduet.Gardinskinne eller gardinstang
Det finnes to klassiske alternativer å velge mellom når du skal henge opp gardiner. 

Gardinskinne og gardinstang.

En gardinskinne er som oftest festet i taket og er en diskret måte å henge opp gardiner på. Når gardinen strekker seg fra tak til gulv skaper du et inntrykk av at rommet har en høyere takhøyde. Dersom man velger å ha flere lag med gardin monteres en diskret og gjennomsiktig gardin på skinnen nærmest vinduet og en lystett og tykkere gardin på den ytterste skinnen. 

Vil du at opphenget skal ta mer plass og være en del av interiøret velger du gardinstang. Den kan monteres 10-15 cm over karmen på vinduet og godt ut på hver side. På den måten tar man minst mulig av det naturlige lyset og vinduet virker større. Bruker du stang har du valget mellom maljer, hemper eller ringer.Kilde:Kid.no